Norske sykkelstier
     

Sykkelsiden.no vil nå sette søkelyset på norske sykkelstier. De har vel aldri vært kjent for å være så veldig godt tilrettelagt for dem som skal bruke dem. Nemlig syklistene!
Politikere og bilister er veldig godt fornøyd med dagens sykkelstier. Politikerne jubler over høyere trafikksikkerhet og bilistene er overlykkelige for å få syklistene ut av deres territorium. Hvis en syklist dermed sykler i veibanen, kommer hornene frem i pannen på enkelte bilister. Merk: Enkelte, mange bilister er meget hensynsfulle i trafikken. Men tilbake med de med hornene i pannen. Det er ikke bare der de har horn, de har et saftig sterkt ett under panseret også! "Ut av veien",skriker de, mens de viser fingeren til syklistene.

Men hvorfor sykler da syklistene i veien og opptar bilistenes kjørefelt?
Det skal vi se nærmere på nå.
 
Situasjon 1
Her ser vi et veldig vanlig problem ved norske sykkelstier. De er ALT for smaaaaale! Hvorfor har ikke de som har tegnet dette, forstått dette? Bildet til venstre ser rimelig greit ut, men det er ikke kult å prøve å komme forbi her hvis to mennesker går ved siden av hverandre. Bilde til høyre viser Porsgrunnsbrua. Ble bygd i 1957. Er kanskje ikke konstruert for dagens trafikk, men det var jo syklister og fotgjengere for 45 år siden også! Sykkelsiden bare venter på at det skal skje en ulykke her. Bare se på bildet. Det kommer en rullestolbruker ned brua, knapt nok plass til den på forttauet. På morgenen skjer det mange nestenulykker her. Masse trafikk i både veibane og forttau. Selvfølgelig må "Bestemor på åtti" ferdes på brua i morgentimene. Hun hører ikke noen, så det nytter ikke å rope. Man må bare prøve å kjøre forbi. Da snitter den ene skuldra di henne, mens den andre skuldra snitter en semitrailer. Ja, så liten margin er det her.

Situasjon 2
Her kommer syklistenes neste store problem ved bruk av sykkelstier. Påkjørsler!!! Her kan det oppstå mange farlige situasjoner. La oss nå si at du kommer mot påkjørselen. Du kan forvente at de som skal svinge inn her, vil stoppe for deg. Verre er det med de som kommer fra høyre her. På grunn av krattet til høyre i bildene, har de vanskelig for å se deg. Du ser helle ikke bilen. Hvis du bare suser på da, så er det sjangs for kollisjon. En annen ting, er at bilister kjører så langt ut som de kan for å få oversikt. Det kan ofte by på problemer i slike situasjoner. Bilen sperrer da hele din mulighet for å komme over påkjørselen. Du må enten vente, eller sakke ne farten og sykle bake bilen. Irriterende!
 

Situasjon 3
 
 
 
  Du ser riktig, nemlig underganger. Underganger kunne vært et bra tiltak det, men slik som de er i dag så er de ikke mye å skryte av. Denne er bare et eksempel på det. Den er uoversiktlig. Her vet du ikke hva du møter på inne i undergangen. Det er ikke merket opp noe i asfalten, som skiller kjøreretningene. Slike er det mange av. Kan bare nevne de som ligger ved Trio Bryggeri i Skien (for de som er lokalkjent).  
 

Situasjon 4
 
 
 
  Dette er MEGET typisk for norske sykkelstier. Tenker jeg meg for om, så kommer jeg på 5 steder hvor dette forekommer. Sykkelstien slutter brått. Du må over på andre siden av veien. Dette har ganske stor irritasjonsfaktor! På bildet til venstre ser du at sykkelstien på høyre side av veien plutselig stopper. Oppe ved det hvite skiltet, stopper stien. Hva må du gjøre da? Joda hvis du ser på bildet til høyre, ser du at du må sykle 200 meter tilbake igjen for å så krysse veien der. Da oppstår det et nytt problem. Du beveger deg nå inn i bilistenes teritorium igjen. Riktig det, de med hornene! Som på skiltet, forventer bilistene at du gjør. Går av sykkelen og GÅR over fotgjengerfeltet. Uaktuelt! Kanke holde på sånn. Er du ute og trener på sykkel, så er det ikke for å GÅ over veien!  
     
 

Jeg kunne sikkert ramset opp mange fler dårlige løsninger som dette. Men syntes at disse er de mest graverende. Disse grunnene som er nevnt ovenfor er en del av grunnen for hvorfor syklistene sykler i veien. Dersom man sykler på noen fotgjengere på gang og sykkelsti, så er det syklisten som får skylda og får alle utgiftene. Dermed i veibanen, er det fullt ut bilisten som har ansvaret. Dersom en bilist kjører på en syklist. Er det bilisten som sitter med skylda. Dersom man sykler på en fotgjenger og samtidig ødelegger sykkelen, ja så er det synd for deg. Hvis en bilist kjører på deg, får syklisten dekt skadene der også.
Et annet problem som ofte forekommer i sykkelstien, er glasskår. Folk som har vært på en fuktig tur på byen, har en lei tendens til å knuse flaska si i sykkelstien. Dette er et stort problem på strandpromenaden på nedsiden av Jimmys i Porsgrunn.

 
     
  Sykkelstiene i Norge, passer best for bestemor som skal i butikken og handle. Men for den litt mer aktive syklist, så er ikke sykkelstiene særlig attraktive. Men nå skal ikke Sykkelsiden rakke ned på sykkelstiene, uten å ha et forslag til forbedring! Se bare her :  
     
 
 
 

Som man kanskje kan skimte, ser man her min modell av hvordan jeg mener at en vei burde se ut.De blå feltene er sykkelfelt, mens de grå er fotgjenger. Denne ideen har jeg hentet fra Danmark. Her kan syklistene fritt sykle i sitt eget felt, uten å bli plaget av hverken bilister eller fotgjengere. Bilistene som enten skal kjøre på eller av veien her, har vikeplikt for syklistene. Biler som skal ut på veien, stopper bak fotgjengerovergangen og har enda god oversikt over trafikken som kommer. Dette er en modell som vil hindre ulykker og gjøre trafikken lettere for alle.Håper det er slik vi en dag vil se norske veier!

 
 


Publisert 28 august 2002 klokken 22:45
Copyright www.sykkelsiden.no 2002