Verkstedet
Retting av hjul
   
Slenger hjulet ditt frem og tilbake når du sykler? Du får heller ikke stillt bremsen optimalt, da felgen ikke er rett. Det skal jeg hjelpe deg her med å få orden på. Jeg skal prøve å forklare det på en lettfattet måte nedenfor.
 
       
       
       
    Her er det ingen forskjell på om du skal rette opp for- eller bakhjul. Prinsippet er akkurat det samme.    
       
         
  Det utstyret du trenger for å rette et hjul ser du på bilde 1 og bilde 2. Bildet til venstre viser et hjulrettstativ fra Tacx, som har en helt greit kvalitet og koster heller ikke så mye. Prisen ligger mellom 300-400 kr.
Til høyre ser du en eikenøkkel. Jeg vil anbefale deg å kjøpe en slik og ikke en med bare ett spor. Her er det flere spor til forskjellige nippelstørrelser. Nippelen er den "mutteren" som sitter løst i felgen som eiken er skrudd fast i.
 
   
   
   
     
Bilde 1, større bilde
  Det første du burde gjøre er å ta dekk og slange av hjulet. Det er ikke et must, men da får du bedre oversikt på hva du driver med, da oppdager du også høydekast, som du antakelig ikke ville sett så godt om dekket var på. Skal forklare hva høydekast er, litt lengre ned.
Bilde 2, større bilde
       
       
         
     
  Som du sikkert ser, har jeg nå snudd stativet (bilde 3). Det henger nå nedover. Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror Tacx tar utgangspunkt i at stativet skal stå som i bilde 1. Men jeg syntes det er mye bedre å ha det hengende ned. Da kommer liksom ikke hjulet i veien. Men dette velger du selv hvordan du vil ha det. Deretter setter du i hjulet slik bilde 4 viser.  
   
   
 
     
Bilde 3, større bilde       Bilde 4, større bilde
         
  Nå skal alt være klappet og klar for å begynne justeringen. På hver side av stativet har du en lang skrue med en spiss i enden som du kan skru inn og ut. Disse er her for å markere hver gang felgen slår innat de. Er det mye kast i felgen justerer du disse slik at de står ca 5mm fra felgen på hver side. La oss nå si at det første du oppdager når du begynner og rulle på hjulet er at felgen slår innat den spisse mutteren på venstre side, slik vi ser på bilde 6. Da skal jeg prøve å forklare enkelt hva man skal gjøre.
   
   
   
   
 
Sidekast
 
Bilde 5, større bilde På alle sykkelhjul, uansett hvor mange eiker, har vi eiker som er festet på venstre side og eiker som er festet på høyre side av navet. Når felgen slår innat på venstre side, betyr det at eikene på venstre side er for stramme, i forhold til de høyre. Da har vi to muligheter. Vi kan enten slakke den nærmeste venstre eiken til det punktet der skruen på stativet slår innat felgen, eller vi kan stramme på høyre side. Begge operasjonene vil gi samme resultat. Men gjør det som er mest fornuftig. Dersom eikene på venstre side er veldig stramme, burde du slakke opp her. Dersom høyreeikene er slakke bør du heller stramme der isteden. Det må du nesten vurdere selv. Stramming: Skru med klokka. Slakking: Skru mot klokka. (Stram/slakk ca 1/4 tørning med eikenøkkelen hver gang)

Deretter snurrer du hjulet vidre. Bruk samme metode hver gang felgen slår innat på venstre eller høyre side. Når felgen går fritt rundt, skrur du skruene på stativet litt nærmere felgen. Da vil felgen igjen slå innat skruene igjen. Bruk metoden over til å få bort kastet her og. Gjør samme til spissene på skruene står nesten helt innat felgen, og hjulet går fritt rundt. Nå skal det ikke være mer sidekast.
Bilde 6, se større bilde
       
   
 
       
       
       
       
       
     
       
     
 
Høydekast
   
  Det er også mulig at du har høydekast på hjulet ditt. Det er heller intet problem å bli kvitt. Tacx stativet har også en arm med en tynn plastplate på. Denne er beregnet for bekjempelse av høydekast. Sett denne ned som på bilde 7, men ikke helt innat felgen. Her skal vi gå frem på samme måte som ved sidekast. Bare strammingen er forskjellig. Sett platen vertikalt ned på felgen, slik at det er ca 3-5mm klaring mellom felgen og plateenden. Hvis nå felgen slår innat denne, betyr det at du har et høydekast. Måten å bekjempe dette på er å få "dradd" felgen litt ned. Det du gjør da, er å stramme en venstre eike og en høyre eike like mye. Eikene må stå ved siden av hverandre og være rett under der hvor høydekastet er. Stram så mye at felgen ikke lengre treffer platen.

Dersom du ser at et sted på felgen, så går felgen veldig ned. Altså klaringen fra felgen til platen blir større. Da er eikene i dette området for stramme. Da slakker du en høyre og venstre eike som står ved siden av hverandre rett under der hvor felgen "går ned". Felgen vil da løfte seg. Slakk eikene til du får felgen dit du vil ha den. Etter å ha gjort dette rundt hele hjulet, senker du platen litt og fortsetter. Hold på slik helt til platen er nesten helt innat felgen. Høydekastet skal når være fjernet og du kan ut å sykle igjen! :)
   
     
     
     
Bilde 7, større bilde    
       
       
       
       
       
       
       
   
Feilkilder
   
   
Du vil ofte oppleve at alt ikke går så knirkefritt som forklar over, du gjør alt som står der, men alikevel får du problemer. Jeg vil gå igjennom de vanligste problemen under.
   
       
       
    Når jeg skal ta for med sidekastet, hvorfor er noen eiker veldig stramme og andre vanvittig slakke?  
     
   
Hjul får en del juling når man er ute å sykler på de. Dersom du treffer en fortauskant, eller kjører i et hull eller liknende vil felgen noen ganger få et så hardt trøkk, noen den ikke tåler. Det som vil skje da, er at det blir litt bøyd. Dersom du tar ut alle eikien og legger felgen på bakken vil du se dette, den vil da ikke ligge i ett med gulvet hele veien rundt. Derfor blir de eikene som skal stramme opp dette veldig stramme, mens de eikene som er på den siden hvor felgen er bøyd over til trenger ikke å gjøre noen jobb for å stramme opp felgen. de blir da meget slakke.
 
     
       
       
       
         
    Når jeg skal justere høydekastet, så er det noen steder hvor jeg har strammet så mye at jeg ikke kan stramme mer, men det er fortsatt høydekast. Andre steder er eikene helt slakke, men jeg trenger å få løftet felgen lengre opp.    
       
       
   
Stort sett samme forklaring som på spørsmålet over. Du har antakelig kjørt på noe, som har gjort det slik at felgen har blitt litt deformert. Dette er det desverre ingen ting man kan gjøre noe med.
   
       
       
         
   
Etter å ha justert høydekastet, har noe sidekast kommet tilbake.
   
   
Ja, det skjer ofte. Når du strammer eller slakker på 2 eiker, får man ofte ikke strammet eller slakket helt likt på begge to. Derfor vil hjulet dra seg litt til den ene eller den andre siden. Da er det bare å rette ut sidekastet igjen, som forklart over.
   
       
       
         
   
Tilbake
   
   
Denne siden er skrevet og produsert av Sykkelsiden.no. Copyright . 2004