Verkstedet
Verktøy
 
  Etter 6 års erfaring fra sykkelverksted, så skal jeg gi deg en oversikt over det verktøyet du trenger for å være godt rustet hjemme. Da kan du gjøre de fleste operasjoner selv. Blir fort dyrt å dra ned på sykkelbutikken hver gang du skal bytte krans på bakhjulet.
Disse tingene danner basis for sykkelreparasjon:
 
   
   
   
 
Umbrakosett
Prisantydning
Umbrakosettet er det mest brukte verktøyet ved sykkelreparasjoner, så dette må du ha. Kjøp et sett med 5mm og 4mm umbrako, stjerneskrujern og flattskrujern.
Du burde kjøpe 8mm og 12mm umbrakonøkler i tillegg, gjerne løse og noe lengre enn vanlige nøkler. Da får du bedre moment når du skal løsne/stramme skruene. 8mm umbrako brukes på krankbolt og 12mm umbrako brukes til å løsne bosset.
(priser fra Cyclecomponents)
100,-
 
Dekkspaker
Dekkspaker er også svært viktig å ha. Bruk av skrujern når dekket skal av/på kan lett ødelegge slangen. Dekkspaker i plast skader heller ikke felgen.
 
 
50,-
 
Pumpe
En god pumpe med manometer er ikke dumt å ha. De fleste av disse pumpene tar alle typer ventiler anvendt på sykkelslanger.
Manometeret er greit å ha slik at du kan ha likt trykk i dekkene hver sykkeltur.
 
 
300,-
 
Kjedekutter
Kjedekutteren burde du ikke bare ha hjemme i garasjen, men også med på sykkeltur. Vrir et ledd seg eller sliter kjedet, så er denne gull verdt å ha med.
 
 
150,-
 
Pedalnøkkel
Du kan vel så godt bruke en 15mm fastnøkkel som pedalnøkkel. Men pedalnøkkelen gri et bedre moment og du får pedalen lettere av.
 
300,-
Skiftenøkkel
Skiftenøkkel er lurt å ha. Skal du ha ut kranklageret så trenger du 36mm, skal du ta av frikransen trenger du noe mindre og skal du skru opp navene trenger du en 17mm ytterst. Derfor er det greit å slippe og kjøpe en gjeng med fastnøkler og heller ha en skiftenøkkel til dette formålet.
50,-
 
(Biltema)
 
Kransløsner
Denne saken brukes for å løsne kransen. Den er du nødt til å ha dersom du skal ha kransen av bakhjulet. Viktig å merke seg at her er det mange forskjellige typer avhengig av hva slags krans og nav du har. Hør med fagfolk hvilken du skal ha til din krans.
 
50,-
 
Kransholder
Navnet, frikrans tilsier at kransen går fritt den ene veien. Det er problemet når du skal skru av kransen. Med dette verktøyet holder du igjen kransen, slik at du får skrudd den av ved hjelp av kransløsneren.
200,-
 
 
Krankarmavdrager
Denne trenger du for å skru av krankarmene. Har er det to typer, noe du kan lese mer om i artikkelen til Sykkelsiden om kranklageret.
150,-
 
Smal fastnøkkel
Skal du åpne,løsne eller stramme navene så trenger du smale fastnøkler. Disse størrelsene burde du anskaffe deg: 13mm,15mm og 17mm. Det er de mest vanlige størrelsene.
3 x 50,- = 150,-
 
Eikenøkkel
Eikenøkkel er greit å ha. Kjøp den vanlige modellen, der du ha flere forskjellige nippeldimensjoner på samme verktøy.
14,-
 
(Biltema)
 
 
 
Vaier- og strømpekutter
Slike tenger koster litt, men er veldig gode. Når du klipper vaiere, så fliser de seg minimalt opp.
280,-
 
   
Totalt: 1794,-
   
  Du kan selvfølgelig også kjøpe et komplett sett fra en verktøyleverandør. Jeg har iallfall plukket ut det jeg syntes at du trenger og som du kommer langt på vei med. Ca 1800,- er heller ikke så aller værst. Du kan kanskje også kjøpe kranklagerløsneren. Men den trenger du svært sjelden. Kranklagerene har lang levetid.  
   
   
   
   
 
Lykke til med reparasjonene!
 
     
 
Tilbake
 
 
Skrevet av Sykkelsiden.no juli 2004, Copyright